MEILLEKÖ LAUMANVARTIJA?

Koiranpennun hankinta ei saa koskaan olla hetken mielijohde. Koira voi hyvinkin elää jopa 15 vuotta, jonka vuoksi elämään koiran kanssa täytyy pystyä sitoutumaan pitkäksikin aikaa. Sen lisäksi täytyy vielä etsiä se oikea rotu, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja asuinympäristö on juuri kyseiselle rodulle sopiva. 

Jos olet hankkimassa ensimmäistä laumanvartijaa, täytyy sinun muistaa, että laumanvartija ei ole palveluskoira eikä myöskään paimenkoira. Kyseessä ovat isokokoiset ja itsenäiset vartiokoirat, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut suojella karjaa ja omaisuutta. Roduissa ja yksilöissä on isojakin eroja, mutta jokainen rodun edustaja on enemmän tai vähemmän työorientoitunut ja vartioimisvietti kulkee geeniperimässä, mitä ei ole mahdollista saada kouluttamallakaan pois.
Laumanvartijalle oma alue on kaikki kaikessa ja sitä se suojelee jopa henkensä uhalla. Tämä mä on tärkeä asia ottaa huomioon, kun harkitsee laumanvartijan ottamista. Sinä olet omistajana vastuussa siitä, että koirasi ei aiheuta vaaraa ympäristössä liikkuville. Tämän vuoksi laumanvartija tarvitsee aidat ympärilleen, kuten eläintilalla tilan muutkin eläimet.
Laumanvartijat toimivat pelotteena varsinkin päivän hämärtyessä, kun voimakas vartioimishaukkuminen alkaa. Tämä on koiran tapa toimia ennalta ja näin se kertoo mahdolliselle uhkalle läsnäolostaan. Laumanvartija voi hyvin silloin, kun sillä on iso oma alue vartioitavana tai se toimii eläinvahtina eläintilalla.

Mikäli olet etsimässä laumanvartijaa eläintilalle, jossa tiedetään petopaineen olevan suuri, ei yhden koiran hankkiminen riitä. Petopaine-alueella suositellaan vähintään kahden laumanvartijakoiran pitämistä, käytännössä 2-3 koiraa suojaa 50-100 lampaan katraan ja tositilanteessa koirat toimivat yhteistyössä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös esimerkiksi lähistöllä asustelevan susilauman koko laumanvartijoiden lukumäärää mietittäessä, koska kaksi tai kolmekaan laumanvartijaa ei välttämättä vielä riitä isoa petolaumaa karkottamaan.
Laumanvartija ei myöskään ole nopea ratkaisu, sillä laumanvartija on valmis vasta 2-3 vuoden iässä. Mikäli uhka on suuri ja olet päättänyt turvata tilasi laumanvartijoilla, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä kasvattajiin ja kysyä löytyisikö heiltä jo aikuisia yksilöitä. 
 

Löytääksesi mahdollisimman terveen ja hyvällä hermorakenteella varustetun koiran, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Osta pentu viralliselta kasvattajalta, joka on allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen ja noudattaa vastuullisen koirankasvatuksen periaatteita
  • Käytä aikaa sopivan rodun, kasvattajan ja pennun löytämiseen
  • Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, kysy siis kasvattajalta kaikki mitä mieleesi tulee 
  • Käy tutustumassa rotuihin niiden omalla alueella, jotta saat oikean näkemyksen koirien toiminnasta ja käyttäytymisestä
  • Pyydä saada nähdä pentueen emä ja mahdollisuuksien mukaan myös isä