Tornjak

Alkuperämaa: Bosnia-Hertsegovina ja Kroatia

Lyhyt historiaosuus: 

Tornjak-rotua uudelleen kehitettäessä kantakoirina käytettiin hyvin harvalukuisia, perimältään yhtenäisiä, alkuperäisiä vanhoja paimenkoiria. Alkuperäisen kannan koiria oli levinnyt Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian vuoristoalueille ja niitä ympäröiviin laaksoihin.

Käyttö nykypäivänä: 

Suomessa on n. 100 Tornjakia tällä hetkellä. Pääsääntöisesti ne toimivat aluevahteina ja perhekoirina

Luonne:

Tornjak on vakaa, ystävällinen, rohkea, tottelevainen ja älykäs, omanarvontuntoinen ja itsevarma. Se suojelee kiihkeästi vartioitavakseen uskottua omaisuutta, on lahjomaton ja varautunut vieraita kohtaan. Tornjak on isännälleen uskollinen ja hänen seurassaan hyvin rauhallinen, ja kiintyy voimakkaasti oman perhepiirinsä jäseniin. Se oppii nopeasti, muistaa oppimansa pitkään ja suorittaa mielellään sille annetut tehtävät. Se on helppo kouluttaa.

Ulkonäkö:

Tornjak on kookas, voimakas, sopusuhtainen ja notkealiikkeinen koira. Runko on lähes neliömäinen. Luusto ei ole kevyt, mutta ei myöskään raskas eikä karkea. Koira on vahva, tasapainoinen ja sopusuhtainen sekä seistessään että liikkuessaan. Karvapeite on pitkä ja paksu.

Koko:

Säkäkorkeus: Urokset 65–70 cm, nartut 60–65 cm.
Sallittu poikkeama ± 2 cm

​Rotuyhdistys: www.suomenseurakoirayhdistys.fi/
Rotumääritelmä www.kennelliitto.fi/files/tornjak
​Jalostuksen tavoiteohjelma -

​Lähteet:Rotumääritelmä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.