Kangalinkoira

​Alkuperämaa: Turkki

Lyhyt historiaosuus:

Alun perin lampaiden vartiointiin käytetty, aktiivinen rotu. Kestävä käyttökoira, joka sietää äärimmäisen kuumia ja kylmiä ilmasto-oloja.

Käyttö nykypäivänä:

Kangalinkoira edustaa tuhansia vuosia vanhaa koiratyyppiä, jota edelleen käytetään alkuperämaassaan Turkissa suojelemaan paimenen apuna lampaita ja muuta karjaa susilta ja muilta pedoilta. Se on muotoutunut suurikokoiseksi, vahvaksi ja itsenäiseksi vartiokoiraksi ja se on tottunut viettämään niukkaa elämää lammaslaumojen mukana kesän helteessä ja runsaslumisen talven kovassa pakkasessa. Kangal työskentelee itsenäisesti ja sillä on luonnollinen vaisto suojella laumaansa ja perhettänsä sekä vierailta että petoeläimiltä. Länsimaissa rotu on tullut tunnetuksi 60-luvun puolenvälin paikkeilla, Amerikassa on muutama tuhat koiraa, joista suurta osaa käytetään työkoirina. Euroopassa on muutamia satoja rekisteröityjä koiria. Afrikassa eri maissa on muutama gepardien suojeluun erikoistunut säätiö, jotka käyttävät kangalinkoiraa laumanvartijan tehtävissä

Luonne:

Tyypillinen kangalinkoira on erinomainen perhekoira edellyttäen, että olosuhteet - kuten kotikasvatus ja asuinympäristö - ovat kohdallaan. Perhekoirana se on erinomaisen pitkämielinen, sen pinna kestää sekä oman perheen lasten reuhaamiset että myös muut lemmikit. Omassa laumassaan se on hyvin sosiaalinen, mutta dominoivan ja itsenäisen luonteensa takia se ei joka perheen koiraksi sovi ja rotuun kuuluu tiettyjä ominaisuuksia, mitkä väärässä ympäristössä tai puutteellisen kotikasvatuksen myötä aiheuttavat helposti ongelmia. Omalla alueellaan se suhtautuu epäluuloisesti vieraisiin ja suojellessaan omaa laumaansa ja reviiriään se ei epäröi käyttää hampaitaan, mikäli sen selkeää varoitusta ei uskota. Yleisillä paikoilla, näyttelyissä tai eläinlääkärin luona tyypillinen kangalinkoira on yleensä avoin ja suhtautuu lähinnä ystävällisen välinpitämättömästi vieraisiin. Onneksi meillä Suomessa ihmiset osaavat melko hyvin kartoittaa mikä rotu heille sopii ja minkä rodun yhteiskuntakelpoiseksi kasvattamiseen/kouluttamiseen heidän rahkeensa riittävät. Helppo ja kaikille sopiva rotu kangalinkoira ei missään nimessä ole.

Ulkonäkö:

Suuri, ryhdikäs, voimakasrakenteinen, tummamaskinen laumanvartijakoira. Ei vihainen mutta hyvä vahti, kykenee liikkumaan hyvin nopeasti. Molossityyppinen, rakenteeltaan vankka, tiivisrunkoinen, mittasuhteiltaan suorakaide. Karvapeite on tiheä ja keskipitkä'

Koko:

Säkäkorkeus: Urokset 72–78 cm, nartut 65–73 cm, ± 2 cm.

Paino: Urokset 48–60 kg, nartut 40–50 kg.


Rotuyhdistys: www.suomenseurakoirayhdistys.fi/
Rotumääritelmä: www.kennelliitto.fi/files/kangalinkoira
​Jalostuksen tavoiteohjelma - 

​Lähteet: Rotumääritelmä, Kirsi Mäki

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.