Komondor

Komondor on suurin ja mahtavin unkarilaisista paimenkoirista. Kotimaataan lukuunottamatta se on hyvin harvinainen rotu.

​Alkuperämaa: Unkari

Lyhyt historiaosuus:

Jo 900-luvulla Pustalla oli pieniä paimenkoiria ja isoja valkoisia paimenkoiria. Isojen valkoisten tehtävänä on ollut karja- ja lammaslaumojen suojelu rosvoilta ja villieläimiltä. Komondor on aasialaista alkuperää oleva, nykyisen Unkarin alueelle jo kauan sitten vakiintunut paimenkoirarotu. Sen alkuperäiset esivanhemmat
tulivat todennäköisesti vaeltavien, karjankasvatuksella elävien muinaisunkarilaisten paimentolaisten mukana Karpaattien keskustasangolle (nyk. Transilvania).

Käyttö nykypäivänä:

Komondor on karjan sekä omaisuuden vartija. Nykyään sitä käytetään yhä enemmän myös näyttelykoirana.

Luonne:

Komondor on säilyttänyt erittäin hyvin sekä ulkonäöllisen että luonteensa alkukantaisuuden. Sen alkuperäiset vartiointi- ja suojeluvaistot ovat edelleen tallella, sen aggressiokynnys on korkea. Komondor on äärimmäisen uskollinen ja urhoollinen, sekä epäluuloinen vieraita kohtaan. Komondorin omistajalta tulee aina varmistaa, saako taloon tai talon pihaan tulla, ja saako koiraan koskea. Parhaimmillaan koira ei vartioi isäntää, eikä isännän tavaroita tämän ollessa paikalla ja hereillä, se on tällöin myös vähemmän pidättyväinen vieraita kohtaan. Mutta isännän ollessa poissa tai nukkumassa, koira toimii täysin itsenäisesti - ja murisevaa komondoria on kulkijan paras uskoa. Komondor ei yleensä hauku vartioidessa, vaan toimii hiljaa. Komondor tulee kouluttaa, ja sen tulee itsenäisyydestään ja koostaan huolimatta, tai erityisesti niiden vuoksi, olla isäntänsä hallinnassa. Järkähtämättömän rohkea vartioidessaan ja puolustaessaan huomaansa uskottuja karjalaumoja sekä isäntänsä omaisuutta ja kotia. Hyökkää äänettömästi ja rohkeasti. Pitää aluettaan omanaan eikä siedä siellä ainuttakaan vierasta. Perusluonteeltaan epäluuloinen. Makaa päiväsaikaan mielellään siten, että pystyy valvomaan aluettaan, öisin on alati liikkeessä. Komondor on myös järkähtämättömän rohkea.

Ulkonäkö:

Komondorin koko kehon peittää nyörimäinen tai laattamainen aina vitivalkoinen (luunvalkoinen) karvapeite. Komondorin pigmentti on tumma, kuono musta ja silmät ruskeat. Komondorin runko on voimakas, luusto järeä, selkä leveä, mutta sen tulee liikkua kevyesti, joustavasti, hiljaisesti ja ennen kaikkea arvokkaasti. Häntä on kintereisiin asti pitkä ja päästään kaartunut, liikkuessaan koira nostaa hännän selkälinjan tasolle, ei kuitenkaan yli.

Koko:

Komondor on suuri myös kaikkiin muihin koirarotuihin verrattuna. Säkäkorkeus on nartulla vähintään 65 cm, mieluummin yli 70 cm, ja uroksella vähintään 70 cm, mielellään yli 80 cm, mutta ylärajaa ei ole. 

Narttu painaa 40–50 kg, uros 50–60 kg.​

Rotuyhdistys: https://www.unkarinpaimenkoirat.fi/​
Rotumääritelmä: www.kennelliitto.fi/files/komondor-0
​Jalostuksen tavoiteohjelma: -

​Lähteet:Anne-Mari Kähkönen, rotumääritelmä, Unkarinpaimenkoirat ry

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.