Karpaattienkoira

​Alkuperämaa: Romania

Lyhyt historiaosuus:

Karpaattienkoira jalostettiin Karpaateilla Tonavan alueella jo olemassa olevasta paikallisesta kannasta. Vuosisatojen ajan jalostusvalinnan perusteena on ollut käyttökelpoisuus, minkä johdosta näiden koirien luonteenpiirteet ovat säilyneet ennallaan tähän päivään asti. Karpaattienkoiraa on käytetty karjan vartioimiseen satojen vuosien ajan ja se on myös arvostettu vahtikoirarotu.

Käyttö nykypäivänä:

Rotu sopii hyvin suomalaisiin olosuhteisiin ja toimii hyvin eläin- ja aluevahtina. Karpaattienkoira ei ole "jokamiehen koira" ja rotua harkitessa tulee aina pitää mielessä sen vanhat vaistot ja taipumukset. Karpaattien koiria on vielä Suomessa hyvin vähän.

Luonne:

Luontaista rodulle on vartiointitaipumus ja rohkeus; tunnusomaista on vaistomainen ja ehdoton kiintymys laumaansa ja isäntäänsä. Omanarvontuntoinen, rauhallinen ja tasapainoinen koira. ​Äärimmäisen uskollinen ja lojaali omalle perheelleen.

Ulkonäkö:

Suurehko, ketterä, ei koskaan raskas; yleisvaikutelmaltaan voimakas koira. Sukupuolileima on selvä, urokset ovat narttuja suurempia ja voimakkaampia.

Koko:

Urokset ihanne 65 - 73 cm ja nartut ihanne 59 - 67 cm.


Rotuyhdistys: Suomen Seurakoirayhdistys ry
Rotumääritelmä
​Jalostuksen tavoiteohjelma

​Lähteet: Suomen Kennelliitto, Wikipedia, Riikka Torikka

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.