Maremmano-abruzzese

​Alkuperämaa: Italia

Lyhyt historiaosuus:

Tämä ikivanha lammaslaumojen vartija polveutuu paimenkoirista, joita Abruzzon lammastilalliset edelleen käyttävät, sekä Toscanan ja Latiumin Maremmalla käytetyistä paimenkoirista. Nämä kaksi vanhaa rotua ovat sekoittuneet luontaisesti toisiinsa varsinkin 1860-luvulta lähtien, kun lammaslaumoja on siirretty vuodenaikojen mukaan alueelta toiselle.

Käyttö nykypäivänä:

Maremmano-abruzzese (m-a) on vanha italialainen laumanvartijarotu. Se on jalostettu vartioimaan lampaita susilta, karhuilta, ilveksiltä ym. pedoilta. Vielä nykyisinkin sitä käytetään alkuperäiseen käyttötarkoitukseen ja rotu on levinnyt laajalle ympäri maailmaa. Sitä käytetään myös paljon aluevahtina maaseudulla. Pelkäksi seurakoiraksi m-a ei sovellu.

Luonne:

Luonteeltaan m-a on itsenäinen. Sillä ei ole paimenkoirille tyypillistä miellyttämisenhalua, mikä tuo omat haasteensa koiran ohjaamiseen. Saadakseen koiran luottamuksen on oltava reilu koiraa kohtaan. Koirat ovat hyvin herkkiä lukemaan omistajansa mielialoja. Vartiointikäyttäytyminen alkaa ilmetä noin 18 kk iässä, joskus jopa huomattavasti aikaisemmin. Fyysisesti ja henkisesti
koira on aikuinen vasta 3-4-vuotiaana. Vartiointikäyttäytymiseen kuuluvat haukkuminen etenkin hämärän tullen, partiointi ja reviirin merkkaaminen. Tarkoituksena on pitää pedot ja muut uhkatekijät loitolla. M-a tottuu päivittäisiin rutiineihin elinympäristössään, mutta reagoi herkästi kaikkeen tavallisesta poikkeavaan. Koira kiintyy voimakkaasti reviiriinsä ja vahdittaviin eläimiin, puolustaen niitä rohkeasti ja päättäväisesti. Eläimiinsä totutettu koira ei häiritse vahdittaviaan. Perheen parissa koira on rauhallinen. Aikuinen m-a sallii vieraiden tulemisen omalle reviirilleen vain omistajansa läsnä ollessa.​ Laumansa tai oman alueensa ulkopuolella sen kuuluu käyttäytyä rauhallisesti ja hillitysti.
M-a on itsenäisesti työskentelevä ja hallitsevuuteen taipuvainen koira. Sen motivoiminen yhteistyöhön ihmisen kanssa on haastavaa. Se on älykäs ja oppivainen, mutta kyllästyy nopeasti. M-a hyväksyy omistajan itsevarman ja päättäväisen ohjauksen ja tilanteisiin puuttumisen, mutta epävarmuutta huomatessaan ottaa ohjat helposti käsiinsä. Epämiellyttävät kokemukset painuvat sen mieleen pitkäksi aikaa. Koiraa on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja rauhallisesti. Oikein kasvatettuna se on luotettava ja kuuliainen vahti.

Ulkonäkö:

Maremmano-abruzzese on kookas, voimakasrakenteinen ja hienostelematon koira, joka on
rungoltaan säkäkorkeuttaan pidempi, mittasuhteiltaan ja ääriviivoiltaan tasapainoinen. Valkoinen turkki on paksu,
säänkestävä ja likaa hylkivä. Korvat ovat pienet ja ylös kiinnittyneet, silmät mantelinmuotoiset väriltään okrat tai tummanruskeat. Nenä- ja huulipigmentti musta. Häntä on pitkä ja alhaalle laskevaan lantio-osaan kiinnittynyt ja innostuessaan koira kantaa sen selkälinjan tasalla, vain kärjen kaartuessa ylöspäin. 

Koko:

Säkäkorkeus: Urokset 67–73,5 cm Nartut 62–70 cm

Paino: Urokset 40–52 kg Nartut 35–45 kg.

Rotuyhdistys: Suomen Maremmano-abruzzese seura ry
Rotuyhdistyksen rotuesite
Rotumääritelmä
​Jalostuksen tavoiteohjelma

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.