Slovakiancuvac

Alkuperämaa: Slovakia

Lyhyt historiaosuus:

Slovakiancuvac on valkoinen laumanvartijarotu, jonka juuret johtavat satojen vuosien taa Tatran vuoristoon. Cuvacit ovat alunperin turvanneet kansansa raja-alueita, sekä toimineet alppikarjan vartijoina. Ne ovat vartioineet aikoinaan nautalaumoja, sekä muita kotieläimiä. Myöhemmin turistit ihastuivat näihin vaaleisiin vartijoihin ottaen niitä mukaansa. Näin slovakiancuvac levittäytyi myös muualle maailmaan.

Käyttö nykypäivänä:

Nykypäivänä cuvacit ovat pitkälti seura- ja perhekoiria, sekä aluevahteja. Rotua käytetään myös jonkun verran eläinvahtina ympäri maailmaa. Slovakiancuvacien kanssa on myös alettu harrastaa erilaisia lajeja kuten: rallytokoa ja agilitya. Tähän se kuitenkaan ei välttämättä ole optimaalisin rotu vähäisen miellyttämisenhalunsa suhteen. Cuvaceja on Suomessa n. 250kpl.

Luonne:

Slovakiancuvac on itsenäinen vartija, jolla on vähäisesti miellytämisenhalua. Se on kuitenkin uskollinen omalle laumalleen ja perheelleen. Cuvacin tulee olla rohkea ja peloton, ja kestää uudet tilanteet. Cuvac on valpas, reipas ja älykäs koira. Rodun sisällä esiintyy valtavasti eroja luonteissa. Parhaimmillaan se on vahva ja perääntymätön vartija, joka on oman alueensa ulkopuolella rauhallinen ja tasapainoinen nallekarhu. Cuvac ei koskaan saa olla arka eikä liiallisen aggressiivinen.

Ulkonäkö:

Slovakiancuvac on kookas koira, jolla on vuoristokoiran rakenne. Se on tasapainoinen ja lihaksikas, ja sillä tulee olla selvä sukupuolileima. Sen turkin tulee olla likaahylkivä turkki, joten se on helppohoitoinen. Cuvacin perusilme on hymyilevä. Se on aina väriltään valkoinen.

Koko:

Säkäkorkeus: Urokset 62 - 70 cm ja nartut 59 - 65 cm.

Paino: Urokset 36 - 44 kg ja nartut 31 - 37 kg.

Rotuyhdistys : Slovakianpaimenkoirayhdistys ry
Rotumääritelmä https://www.kennelliitto.fi/files/slovakiancuvac-1​
​Jalostuksen tavoiteohjelma: jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=142&T=2

​Lähteet: Iida & Riikka Lahti, rotumääritelmä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.