Pyreneittenkoira

Alkuperämaa: Ranska

Lyhyt historiaosuus:

Tämä ranskalainen, Pyreneitten vuorilta lähtöisin oleva rotu on tunnettu kirjoituksissa keskiajalta lähtien. Sen tehtävänä oli suojella laumoja petoeläimiltä ja rosvoilta. Sillä on voimakas vahtivaisto ja laumaan leimaantuminen.

Käyttö nykypäivänä:

Pyreneittenkoiran alkuperäiskäyttö on lisääntynyt Suomessa viime vuosina.
Niistä on moneksi: aluevahdin lisäksi niitä toimii lammas-, emolehmä-, lypsy-, maa- ja kotieläintiloilla. Pyreneittenkoiria toimii myös eläinavusteisessa valmennuksessa, lukukoirina, etsijäkoirina ja kaverikoirina. Monet vetävät mielellään myös pulkkaa.

Luonne:

Rotu on kohtuullisen vilkas, laumanvartijalle tyypillisesti hämäräaktiivinen. Pyreneittenkoira on suhteellisen avoin eikä sen lauma sulkeudu koiran aikuistuessa, vaan ne ystävystyvät uusiin ihmisiin ja koiriin aikuisenakin. Rotuna se on edelleen melko alkukantainen, mutta terävämpi kuin ulkonäkö mahdollisesti antaa odottaa. Varoittamisominaisuudesta johtuen pyreneittenkoira on melko herkkähaukkuinen. Pyreneittenkoiralla on itsenäinen luonne ja päättelykyky, jolloin koira toimii tarvittaessa itsenäisesti. Pyreneittenkoira tarvitsee selkeän, rehellisen ja auktoriteettia omaavan omistajan, joka kohtelee koiraansa kunnioittaen. Pyreneittenkoira muistaa hyvin oppimansa ja myös kokemansa asiat – niin hyvässä kuin huonossa.

Ulkonäkö:

Väriltään rotu on valkoinen ja siinä voi olla mäyrän- tai sudenharmaita, vaaleankeltaisia tai oransseja merkkejä.
Turkki on paksu ja säänkestävä. Karvanlähdön aikaan pehmeä pohjavilla lähtee nopeasti laattoina, jolloin perusteellinen kampaus ja mahdollisesti pesu on tarpeen. Rotu ei ole trimmattava. Turkki on kuitenkin melko helppohoitoinen ja pesu 1-2 kertaa vuodessa riittää. Noin kerran viikossa suoritettu pohjavilloja myöden harjaus ehkäisee turkin takkuuntumisen. Turkki saattaa takkuuntua etenkin korvien takaa, housuhapsuista ja myös hännästä, missä on pitkähkö karva. Rodulla kuuluu olla kaksoiskannukset.

Koko:

Säkäkorkeus on uroksilla 70-80cm ja nartuilla 65-75cm.

Rotuyhdistys: Suomen Pyreneläiset ry
Rotumääritelmä
​Jalostuksen tavoiteohjelma

​Lähteet: Suomen Pyreneläiset ry, hankikoira.fi

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.