Owzareck podhalanski

Alkuperämaa: Puola

Lyhyt historiaosuus:

Rotu kuuluu vartijapaimeniin, eli varsinainen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut lammaslauman suojelu susia, karhuja ja varkaita vastaan.​

Käyttö nykypäivänä:

Podhalanskeja on alue- ja eläinvahteina. Podhalanski soveltuu hyvin perheeseen jossa ei ole aiempaa kokemusta
laumanvartijoista.Podhalanski on monipuolinen koira. Podhalanskeista löytyy agilityä, noseworkia, rally-tokoa, mejää ja etsintää harrastavia koiria. Podhalanskeja käy jonkin verran myös näyttelyissä. Luonnetestissä ja mh- luonnekuvauksissa käy muutama podhalalanski vuosittain.

Luonne:

Rauhallinen, älykäs ja tarkkaavainen. Rauhallisuus on yksi vartijapaimenen perusominaisuuksista silloin, kun koira ei ole työssä. Tyypillistä ei ole pälyilevä olemus, ei arkuus, salakavaluus eikä epäluuloisuus. Näyttelytilanteessa podhalanski on välinpitämättömän viileä tuomarin lähestyessä koiraa. Omanarvontuntoinen rotunsa edustaja seisoo ryhdikkäänä ja ylväänä omilla raajoillaan, eikä ole erityisen kiinnostunut tuomarista, mutta ei myöskään pelkää, pyri karkuun, saatikka ole aggressiivinen.

Ulkonäkö:

Yleisvaikutelmaltaan erinomaisella rotunsa edustajalla on voimakas luusto, ei hento, eikä raskas. Tiivis rakenne vaatii pitkää rintakehää ja lyhyehköä lanneosaa. Tärkeä osa haluttua yleisvaikutelmaa on koiran hyvä lihaskunto ja halu liikkua. Suorakaiteen muotoinen; urokset ovat hieman lyhyempiä kuin nartut.

Koko:

Urokset 65 – 70 cm ja nartut 60 – 65 cm


​Rotuyhdistys: Suomen Owczarek Podhalanskit ry
Rotumääritelmä: www.kennelliitto.fi/files/owczarek-podhalanski-0
​Jalostuksen tavoiteohjelma: https://jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=252&T=2​

​Lähteet: Suomen Owczarek Podhalanskit ry, Rotumääritelmä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.