Estrelanvuoristokoira

​Alkuperämaa: Portugali

Lyhyt historiaosuus:

Rotu polveutuu jo ammoin Estrelan vuoristoseudulla eläneistä koirista. Rodun varsinainen alkuperä ei ole tiedossa. Joka tapauksessa rotua voidaan pitää yhtenä Iberian niemimaan vanhimmista. Estrelanvuoristokoiria käytetään vuoren alarinteiltä aina ylimmille huipuille asti (n. 2000 metrin korkeudessa), missä kesäisin lumen sulettua, karja vaeltaa ylös vihreän ruohon perässä kuumuuden poltettua alatasankojen ruohon. Rodun hyvä käyttöominaisuudet ovat lisänneet sen suosiota maailmanlaajuisesti 1900-luvun puolivälistä lähtien. 

Käyttö nykypäivänä:

Nykyisin estrelat toimivat enimmäkseen maatilojen ja pihojen vahteina ja sekä seuralaisina. Estrela soveltuu ominaisuuksiltaan parhaiten maaseudulle ja harvaan asutuille alueille. Vartiointitaipumuksensa ja kantavan äänensä vuoksi se ei välttämättä ole paras rotuvalinta taajama alueelle, eikä kerrostaloihin. Oikean luonteen omaava estrela sopii hyvin nyky-yhteiskuntaan, koska sen tulee hyväksyä erilaiset tilanteet omistajan paikalla ollessa. Ne eivät ole aggressiivisia tai hyökkääviä ilman hyvää syytä. Puolustaakseen omistajaansa tai reviiriänsä, estrela tarvitsee todellisen uhan.

Luonne:

Estrelanvuoristokoira on paimenen erottamaton seuralainen. Se on myös karjalauman uskollinen vahti suojellen sitä pedoista ja varkailta. Se on erinomainen maatilan ja talon vahti, epäluuloinen vieraita kohtaan ja tyypillisesti isännälleen kuuliainen. Estrela on luonteeltaan omalle perheelle omistautunut ja suhtautuu välinpitämättömästi muihin koiriin. Vähäisen saalisvietin vuoksi yhteiselo kissojen ja jyrsijöiden kanssa luonnistuu yleensä ongelmitta. Vartiointitaipumus on vahva, puolustaakseen omistajaansa tai reviiriään estrela tarvitsee todellisen uhan jolloin se reagoi. Oman reviirin ulkopuolella vartiointikäyttäytyminen on vähäistä.

Ulkonäkö: 

Estrela on ulkonäöltään "maatiaismainen", mutta kokoonsa nähden kuitenkin nopea, notkea ja ryhdikäs koira. Se on rauhallinen koira niin liikkeissään kuin luonteeltaankin. Estreloita löytyy sekä pitkä-, että lyhytkarvaisena. Estrelan turkinvärit ovat fawn (keltainen, punaruskea), brindle ja harmaa. Maski on aina musta. Rodun aatelismerkit ovat ruusukorvat ja koukku hännässä. Estrelan turkinhoitoon kuuluu harjaaminen muutaman kerran vuodessa, ainakin karvanlähtöaikaan on hyvä harjata useammin. Pesua koira tarvitsee vain ollessaan todella likainen. 

Koko:

Säkäkorkeudeltaan urokset ovat 65-73 cm ja nartut 62-69 cm, 2 cm:n ylitys hyväksytään.

Urokset painavat 45-60 kg ja nartut 35-45 kg.


​Rotuyhdistys: Estrelanvuoristokoirat ry
Rotumääritelmä
​Jalostuksen tavoiteohjelma

​Lähteet: Estrelanvuoristokoirat ry, hankikoira.fi

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.