Kuvasz

​Alkuperämaa: Unkari

Lyhyt historiaosuus:

Kuvasz on jo kauan sitten nykyisen Unkarin alueelle vakiintunut ikivanha paimenkoira. Sen esivanhemmat tulivat Karpaattien keskustasangolle (nyk. Transilvania) unkarilaisten miehityksen aikana. Näitä koiria tarvittiin vahtimaan ja vartioimaan karjalaumoja villieläimiltä ja varkailta. Metsästysviettinsä ansiosta kuvaszeja käytettiin kuningas Matthias Corvinuksen aikana ensisijaisesti metsästyskoirina. Karjanpaimennuksen vähennyttyä niitä on käytetty paljon harvemmin alkuperäisiin tarkoituksiin, ja rotu on kotiutunut kyliin ja myöhemmin jopa kaupunkeihin

Käyttö nykypäivänä:

Kuvaszeja on paljon aluevahteina sekä perhekoirina, mutta myös eläinvahteina etenkin ulkomailla. Vahtii ja vartioi perhettään ja aluettaan: tontti, maatila, myös esim. auto matkustaessa, puolustaa tarvittaessa jopa henkensä uhalla. Koska kuvasz vartioi, se myös haukkuu ulkona kuulemaansa ja näkemäänsä liikettä.

Luonne:

Kuvasz on itsenäinen rotu, rohkea ja peloton, eikä sillä ole kovin suuri miellyttämisen halu.  Kuvasz on luonteeltaan kova ja pehmyt koira! Pehmeys ilmenee luonteessa muistamisena. Kuvasz muistaa kokemansa kolhut, vääryydet, viholliset. Muistaa myös näiden tulo suunnat, viimekertaiset olo kohdat jne. Laumanvartijan täytyy omata ko. pehmeyttä, pystyäkseen muistamaan ja tunnistamaan laumaa uhkaavat vaarat ja niiden mahdolliset sijainnit. Kuvaszin kovuus ilmenee kivun sietona ja ”lauman” puolustus tilanteessa piittaamattomuutena uhkaavasta vaarasta. Reviirin ulkopuolella välinpitämättömyytenä muista vieraista ihmisistä, eläimistä.

Ulkonäkö:

Vahva ja kookas; valkoinen karvapeite on tiheä ja laineikas. Lihaksikas, vahvarakenteinen, luonteeltaan eloisa ja erittäin liikkuvainen. Ulkonäkö ilmentää väsymätöntä työkykyä. Kuvaszin pää on rodulle tyypillisesti kiilamainen, suhteessa runkoon, miellyttävä, jalo ja melkoista voimaa ilmentävä. Rodulle tyypillisesti selväpiirteinen ja kuiva. Kuvaszin voi erottaa muista sukulaisroduista pääasiassa pään muodon ansiosta. Urosten pää on hieman voimakkaampi kuin narttujen.

Koko:

Säkäkorkeus: Uroksilla 71 - 76 cm ja nartuilla 66 - 70 cm.

Paino: Uroksilla 48 - 62 kg ja nartuilla 37 - 50 kg.


​Rotuyhdistys: www.unkarinpaimenkoirat.fi/
Rotumääritelmä: www.kennelliitto.fi/files/kuvasz
​Jalostuksen tavoiteohjelma: jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=54&T=2

​Lähteet: hankikoira.fi, rotumääritelmä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.